sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Kansallisbaletin kesäkiertue

Kuva: Kansallisbaletti
Kävin perjantai-iltana katsomassa Kansallisbaletin yhdessä Sampopankin kanssa järkkäämän ilmaisen näytöksen. En voi kyllä sanoa muuta kuin että oli aivan huippua! Sää suosi: aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja ihmisiä oli paikalla aivan älyttömästi. Saavuin paikalle aivan viime tipassa ja minulla kävi aivan älyttömän hyvä tuuri, sillä pääsin istumaan aivan etummaiseksi suoraan lavan eteen, joten näkymä lavalle oli esteetön. Ohjelma oli valittu huolella, jokaiselle löytyi varmasti jotakin, ja olen varma,että nekin, jotka tylsistyvät koko illan baletissa jaksoivat seurata ohjelman loppuun saakka. Sen verran vauhdikasta ja monipuolista katseltavaa se oli. Jos kiertue osuu omalle paikkakunnallenne, niin menkää ihmeessä katsomaan, jos vain pääsette! Vaikka kokoonpano tulee olemaan hieman pienempi kuin perjantaina nähty, niin uskon, että se on siitä huolimatta todella mukavaa katseltavaa.

Pidin todella paljon koko ohjelmasta, mutta erityisesti pidin Jorma Elon Double Evil -teoksesta esitetystä pätkästä, sekä Etudesin finaalista. The Sofa oli yhtä hauska kuin aina ennenkin ja Eun Jin Han tulkitseman mustan joutsenen 32 fouettea olivat häikäisevää tykitystä (osa oli muuten tuplia). Lisäksi oli ilahduttavaa nähdä yksi omista suosikkivarkoista, nimittäin pienet joutsenet nähtiin myös illan aikana. Pienet joutsenet oli toki hienosti esitetty, mutta kun itse olen katsellut Bolshoin ja Mariinski -teattereiden esittämiä versioita, niin rima oli aika korkealla, eikä ehkä siksi yltänyt illan suosikkeihini. Myös balettioppilaitoksen Kesäillan valssi oli hellyyttävää katseltavaa ja hymy olikin jokaisella pienellä ballerinalla korvissa, kun saivat toriyleisöltä varmastikin illan kovimmat suosionosoitukset.
Bajadeeri Kuva: Kansallisbaletti/Sakari Viika

Älyttömän hienoa, että balettia tuodaan koko kansan nähtäväksi: näin jokaisella on mahdollisuus päästä kokemaan tanssin taika. Myönnän, että baletilla on ehkä hieman elitistinen leima, joka toivottavasti hälvenee tällaisten tapahtumien myötä. Tanssi on tarkoitettu jokaiselle ikään, sukupuoleen tai yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Kiitokset kansallisbaletille ja Sampopankille tästä hienosta tapahtumasta, ja toivotaan, että näitä tulee jatkossa lisää!

Porukkaa Senaatitorilla. Kuva: Vartti/Lukijan kuva

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Katse kohti tulevaa kesää


Kevät tietää aina tenttejä ja vähäisiä yöunia. Onneksi aurinko paistaa ihanasti jo ennen kuutta, joten aamutunneillekin jaksaa nousta, vaikka nukkuminen olisikin jäänyt vähäiseksi. Energiaa on ihan eri tavalla kuin talvella. Tanssilukuvuoden viimeisten tuntien lähtölaskenta on jo alkanut ja olenkin jo aloittanut tavoitteiden laatimisen kesälle. Mitä haluan hallita ennen ensi syksyä? Millainen oheistreeni tukee tavoitteitani parhaiten? Aionko aloittaa kärkitossuilla ensi vuonna?

Kuva: Allegro Dance Boutique
Viimeinen kysymys tuntuu kummittelevan mielessäni eniten. Opettajamme on jo sanonut, että kaikki halukkaat voivat ryhmässämme aloittaa ensi syksynä kärkitossutyöskentelyn, ja vaikkei menisi varsinaiselle alkeis kärkitossutunnille, niin voidaan harkita, että aloitetaan ryhmämme kanssa kärkkäreillä, jos kaikki on naispuolisia. Tavallaan olen älyttömän innoissani, olenhan aina toivonut tanssivani joku päivä kärjillä, tosin en uskonut sen päivän tulevan näin nopeasti. Toisaalta taas pelkään, etten ole tarpeeksi hyvä. Blogeja lukiessani tuntuu siltä, että täytyy olla aivan uskomaton tekniikka ja kokemusta ja karsimaa, jotta on valmis kärjille. Kyseessähän ei ole omassa tapauksessani kuin 15 minuuttia tunnin alussa kärjillä, mutta silti. Onhan minulla omat osaamisalueeni, mutta on minulla vielä luonnollisestikin paljon tekemistä ihan perustekniikan kanssa kaikilla alueilla. Noh, onneksi syksyyn on vielä aikaa, joten voin vielä rauhassa miettiä.

Ennen ensi syksyä haluan kuitenkin onnistua venymään spagaatiin. Se on ehdoton tavoitteeni. Selkä minulla on kohtuullisen taipuisa, mutta jalat -ainainen murheenkryyni. Lisäksi haluan lisätä kokonaisvaltaisesti lihasvoimaa ja saada nilkkoihin ja jalkapöydän pieniin lihaksiin lisää voimaa. Aika paljon on toivelistalla, mutta onneksi nuo tavoitteet eivät ole mahdottomia. Tarkoitus olisi alkaa käyttää jumppakuminauhaa säännöllisesti, sekä alkaa venyttelemään vaikka vain muutama minuutti päivittäin. Tehokkaita venytysliikkeitä otetaan vastaan! Kuntosalilla olisi tarkoitus käydä lihaskuntoa kartuttamassa, mutta tiedän jo, että kesäkuumilla ei hirveästi tee mieli mennä kuntosalille rautaa nostamaan, joten pyrinkin pyöräilemään ja lenkkeilemään kunnon kartuttamiseksi. Hienoja lupauksia, mutta katsotaan, miltä tilanne näyttää kesän lopussa. Toivottavasti tavoitteeseen on päästy edes venyttelyn suhteen!

Ylin ja alin kuva: Weheartit.com

Onko teillä tanssillisia tavoitteita kesälle?torstai 3. toukokuuta 2012

Valinnan vaikeus

Kuvat: Weheartit.com 
Viime aikoina on ollut huisketta ja vilinää, sillä teekkarin vuoden kohokohta on vappu, jota juhlitaankin sitten pisimmän kaavan kautta. Onneksi vappu on nyt takana ja samoin alkavat olla kouluhommat. Muutama tentti vielä ja sitten voikin siirtyä nauttimaan kesälomasta! Tai loma on ehkä vähän  väärä sana kuvaamaan opiskelijan kesää, kun melkein neljä kuukautta tehdään armottomasti töitä, jotta taas ensi lukuvuonna on varaa elää ja tanssia. Itse en keksi parempaa syytä paiskia töitä kuin balettitunnit. Rehellisyyden nimissä myös reissailu, vaatteet ja kosmetiikka ovat myös ihan kivoja syitä, mutta ei niistä nyt sen enempää..

En ole vieläkään varannut kesätunteja. Tänä vuonna kesätöiden saanti jäi melko viime tippaan, joten en ole uskaltanut varata tunteja, jos vaikka ei olisikaan varaa mennä niille. Vuokraa kun on kesällä maksettava, vaikka opintotukia ei saisikaan. Pääkaupunkiseudulla mikä tahansa harrastus maksaa, joten täysin omin avuin pärjäilevälle opiskelijalle tanssiminen ei ole itsestäänselvyys. Välillä sitä itsekseen ihmettelee, miten monilla samassa elämänvaiheessa olevilla ihmisillä on varaa käydä jopa neljällä balettitunnilla viikossa, kun rahallisesti se tarkoittaa yli sadan euron kuukausittaisia menoja. Itse elän niin pienellä budjetilla, että kerta viikossakin tarkoittaa säästämistä jostain muusta asiasta, kuten hienommasta ruoasta tai vaatteista. Onneksi on kesätyöt! :)

Kun kesätunnit ovat minulle sekä rahallisesti että työaikojen ansiosta kerrankin mahdollisia, huomaan kärsiväni runsaudenpulasta. Olen kuin pikkulapsi karkkikaupassa: haluanko mennä kesällä tutun tanssikoulun kesätunneille vai kenties kokeilenko jotain toista koulua. Jos valitsen oman kouluni, niin haluanko mennä 60 minuutin tunnille, vai kenties 75 minuutin tunnille  vai alanko oikein pröystäilemään ja menen kahdelle tunnille? Voi tätä valinnan vaikeutta! Onneksi aikaa on vielä ilmottautua ja voin vielä rauhassa pohtia, millaisia kesäsuunnitelmia minulla ensi kesälle on, ja millainen tanssilukkari siihen parhaiten sopisi.


Millaiselta teidän kesän tanssilukkari näyttää? Oliko kesätuntien ja -leirien valinta vaikeaa?
Aurinkoista toukokuuta kaikille!