tiistai 11. joulukuuta 2012

Kirje korvatunturille

Joulu lähestyy jo kovalla vauhdilla - enää kaksi viikkoa jäljellä! Päätinkin joulun kunniaksi koota lahjavinkkejä tanssivalle kaverille/sukulaiselle. Lahjat on jaettu kahteen kategoriaan iän mukaan. Mitäs sinä toivot tänä jouluna lahjaksi?

Pienelle ballerinalle

1.Avaimenperä, soDanca, Dancedirect.com, £4,95
2.Balettiystäväni-kirja, Piruetti, 14,00 €
3. Fleecehaalari, Plume, Dancedirect.com, £28,95
4.Jean Estoril: Annen balettihaave, suomalainen kirjakauppa, 12,70 € (kuva poikkeuksellisesti täältä.)
5.Balettireppu, Dancedirect.com, £24,95
6. Baletti-aiheinen muki, Dancedirect.com, £4,50

Tämän kategorian lahjaideat ovat tarkoitettu n. 6-10-vuotiaille. Myönnän, että minusta on todella hankala arvioida pienille lapsille sopivia lahjoja, sillä tuntuu, että silloin kun itse olin alakouluikäinen, olimme pidempään lapsia kuin nykyiset alakoululaiset..

Mutta, palataanpa asiaan.  Vasemman yläkulman kärkitossu-avaimenperä on mielestäni tyylikkäin näkemäni balettitossu-aiheinen avaimenperä. Sopii mielestäni myös tätä ikäryhmää vanhemmallekin tanssijalle; ilahtuisin itse edelleen, jos saisin vastaavan. Balettiystäväni-kirja on Piruetin oma ystäväkirja pienille tanssijoille. Ilmeisesti kysymykset ovat hieman tanssipainotteisia, joten on varmasti oikein hauska lahja 1-3-luokkalaiselle. Vanhempana näitä on yllättävän mukava lukea; perinteisistä ystäväkirjoistakin on saanut useammat naurut aikaiseksi. Miinuspuolena tässä on mielestäni melko kohtuuttoman kova hinta.

Vaaleanpunainen fleecehaalari on varmasti loistava lahja kylmiä ilmoja ajatellen. Mukavan pehmeä ja lämmin. Vaikka pienet tanssijat eivät ilmeisesti saa käyttää tunneilla lämppävaatteita, on tuollainen haalari varmasti oikein kätevä tuntia odotellessa vetoisissa pukuhuoneissa. Myös kotona venytellessä haalari on oikein omiaan. Hakusessa olisi itsellänikin tällainen, mutta aikuisten koossa ja hieman erivärisenä.

Jean Estorilin Anne-kirjasarja oli suosikkini ala-asteella. Sarja kertoo Annesta, joka haluaa palavasti ballerinaksi ja joka asuu isovanhempiensa luona, jotka eivät haluaisi tytöstä tanssijaa. Luettuani nämä halusin vieläkin palavammin tanssia balettia ja lainasinkin kasan lapsille tarkoitettuja baletti-tietokirjoja, joista yritin huonolla menestyksellä opetella tanssimaan balettia. Jokaisen pienen balettitanssijan must have -kirjasarja.

Balettireppu on hyvä omistaa; sinne saa kätevästi kaikki tarvittavat balettitavarat ja reppu on ehdottomasti laukkua järkevämpi valinta, sillä se jakaa painon tasaisesti kummallekin hartialle. Tässä repussa on kätevät paikat juomapullolle, jottei sitä tarvitse sijoittaa laukkuun sisälle, jolloin mahdollisilta läikkymisiltä vältytään.

Viimeisenä vielä balettiaiheinen muki, jossa on esitettynä baletin perusliikkeitä sarjakuvamaisilla hahmoilla. Hauska ja söpö lahja esimerkiksi kaverille. Voisin kyllä itsekin juoda aamuteeni samanlaisesta mukista. :)

Varttuneemmalle tanssijalle


1. Thomas Sabo, Ballerina + pearl -charm, shop.thomassabo.com, 59 €
2. Eliza Gaynor-Minden: The Ballet Companion, Akateeminen kirjakauppa, 33,50 €
3. Tanssisukat, Intermezzo, dancedirect.com, £7,95
4. Jumppanauha, Bunheads, dancedirect.com, £5,95
5.Rentouttava hierontapallo, www.kuntokauppa.fi, 6,95 €
6. Hopeinen balettitossu-kaulakoru, dancedirect.com, £19,95
7. Convertible duffle bag, Capezio, Footlight, 44 €
8. David Plumpton: Modern Melodies, dancedirect.com, £12,95
9. Pitkät säärystimet, dancedirect.com, £4,95
+10. Maija Plitseskaja:  Minä, Maija Plitseskaja, Suomalainen kirjakauppa, 34,30 €

Aikuiselle/nuorelle tanssijalle lahjaideoita miettiessäni iski suorastaan runsaudenpula. Itselläni olisi ainakin metrin mittainen lista kaikesta, mitä voisin haluta ja tarvita tanssin saralla. Päädyin kuitenkin näihin kymmeneen erilaiseen lahjaideaan. Toivottavasti joku saa näistä vinkkiä siitä, mitä voisi ostaa tanssivalle lahjaksi tai kenties mitä voisi tänä jouluna toivoa itselleen lahjaksi. :)

Thomas Sabon hopeiset charmit ovat yksinkertaisesti i-h-a-n-i-a. Ikävä kyllä hintakin on sen mukainen, mutta itse olen ostanut Timanttisista joitakin charmeja n. 30€ kappalehintaan ja keräilen näitä synttäri/joululahjaksi. Yleensä perheenjäsenet ostavat näitä porukalla, joten hinta ei tunnu niin kovalta. Thomas Sabon charmit ohittavat kyllä kirkkaasti Nomination-palat: nämä ovat erittäin pikkutarkkoja ja hyvin kauniisti toteutettuja sekä aitoa hopeaa.

Gaynor-Mindenin The Ballet Companion -kirja on erinomainen tietopaketti aloittelevalle tanssijalle. Kirjaa ei ole tietääkseni vielä suomennettu, mutta se on kirjoitettu todella selkeästi. Tämä on siitä mukava kirja, että vaikka balettihuuma katoaisikin, tässä kirjassa on mukavasti luettavaa baletin perusliikkeiden lisäksi. Värikuvat ovat myös suuri plussa. Suosittelen tätä aloittelijalle ensimmäiseksi kirjaksi mieluummin kuin Warrenin kuuluisaa Classical Ballet Techniquea, koska tämä käy balettiliikkeiden lisäksi, balettietikettiä, baletin historiaa, tanssijan ravitsemusta kuin kärkitossujen sovittamista läpi. Vielä vuosi sitten tätä kirjaa löytyi ainakin Helsingin Stockan Akateemisesta kirjakaupasta ihan hyllystä.

Intermezzon tanssisukat ovat söpöt ja aina hyödylliset. Vaikka balettitunneilla pidetään pehmeitä tossuja, voivat tällaiset sukat olla kullanarvoiset niinä päivinä, kun varpaat ovat edellisiltä tanssitunneilta täynnä rakkoja tai olet onnistunut leikkaamaan varpaankynnet liian lyhyiksi. Pehmeiden tossujen ajatteleminenkin tuntuu silloin kurjalta. Itse olen löytänyt tällaisista jarrusukista avun tällaisiin hetkiin; eivät purista eivätkä paina ja jarruista saa pitoa keskilattiasarjoihin, mutta kärjen ollessa "jarruvapaa" pystyy piruettejakin sukilla pyörimään.

Jumppakuminauha on hyvä lisä oheistreenaamiseen ja venyttelyyn. Meillä myös opettaja suositteli jumppakuminauhan tunnille ottamista, jos "jalka käteen ja kohti korvaa" -venytykset tuntuvat mahdottomilta. Kuminauhaa voi käyttää siinäkin apuna. Nykyään myydään myös jumppakuminauhan korvaavaa "kuminauhaletkua", jota toiset pitävät leveää nauhaa kätevämpänä ratkaisuna. Itse omistan molempia, mutta valitsen yleensä aina mieluummin leveää nauhaa kuin jalkaterän alta pois pyörivää letkua. Kannattaa käydä kaupasta katsomassa, kumpi tuntuu itselle mieluisammalta vaihtoehdolta!

Rentouttava hierontapallo on tosi hyödyllinen, etenkin, jos tanssii paljon. Toimii loistavasti lihasten rentouttajana ja kipeät maitohappokasaumat katoavat lihaksista näppärästi tällä. Käytin tällaista myös jalkaterässäni vuosi sitten olleeseen jännetuppitulehdukseen ja koin, että sain kipuun helpotusta tämän avulla. Suosittelen kokeilemaan, eikä ole hinnalla pilattu! Tennispallot ovat myös ihan ok ratkaisu, mutta itse koin, että nystyräinen pallo hieroo tehokkaammin ja painautuu akupisteisiin paremmin. Nämähän ovat tietysti makuasioita. :)

Hopeinen balettitossu-koru ei näy yllä olevassa kuvakollaasissa kovin hyvin, mutta kannattaa käydä dancedirectin sivuilla kurkkaamassa, jos kiinnostaa. Tossu on tyylitelty ja mielestäni oikein kaunis ja sitä saa myös kullattuna. Korut ovat aina loistava lahjaidea ja yleensä melko pomminvarma valinta. Tietysti jos tulee balettitossua korvakoruina, rannekoruina ja kaulakoruina, niin tossuyliannostuksen vaara on myös balettifriikilläkin mahdollinen. Mutta kyllä aina pari hopeista tossua tämän tytön korulaatikkoon mahtuu. :)

Capezion tanssikassi on ihanan tilava ja kätevä. Itsekin olen etsinyt kivaa balettikassia, mutta vielä ei ole sellaista eteen sattunut. Laukun pitää olla kohtuullisen tilava, etenkin jos sinne pitää saada mahtumaan kärkitossut, vaihtovaatteet, pyyhe, juomapullo ja koulukirjoja. Kannettavuus ja kestävyys ovat tärkeitä seikkoja, joten kannattaa katsoa tarkasti laukun vuorikangas ja ompeleet. Itse sain viime jouluna lahjaksi treenikassin, joka oli vielä laadukkaan urheilumerkin, mutta päätytaskujen vuorikangas ratkesi jo muutaman käyttökerran jälkeen, vaikken mielestäni mitään hirveän painavaa kantanutkaan.

Edellisen postauksen yhteydessä nimimerkki Tossu mainitsi, että David Plumptonilta löytyy tuttuja sävelmiä balettitreenimusiikiksi sovitettuna. Itse toivoisin tätä levyä lahjaksi, sillä tykkään muistella sarjoja kotona sekä kuunnella kivaa balettimusiikkia venytellessäni. Hauskoja sovituksia on pianomusiikin ystävän mukava kuunnella ihan muuten vain!

Talven tullessa on tärkeää huolehtia siitä, että on tarpeeksi lämmintä päällä. Olen rakastunut pitkiin, puoleen reiteen yltäviin säärystimiin, jotka lämmittävät kivasti myös reittä, joka on itselläni se kaikkein revähdysalttein paikka. Säärystimiä ei voi koskaan olla liikaa, joten jos saisin useammatkin säärystimet joululahjaksi, en pistäisi ollenkaan pahitteeksi. Nämä eivät ole myöskään kovin kalliit, joten ne ovat oikein kiva lahja vaikkapa tanssikaverille. Jos on nopea ja hyvä neuloja, niin pitkät, omatekoiset villasäärystimet olisivat varmasti erittäin toivottu lahja. Niillä on nimittäin kaupasta ostettaessa jo aika kova hinta.

+10. Lahjaideana minulla on Maija Plitseskajan elämänkerta: Minä, Maija Plitseskaja. Kuva jäi uupumaan kollaasista, mutta kirja on sen verran hyvä, että oli tässä yhteydessä pakko mainita. Plitseskaja on yksi 1900-luvun legendaarisimmista ballerinoista ja hänen elämänsä baletin maailmassa on todella mielenkiintoinen. Kirja antaa myös erittäin hyvän ajankuvauksen Neuvostoliitosta. Plitseskaja ei yritä sokeroida elämäänsä, vaan kirja onkin ajoittain erittäin raadollinen, joten ihan pienille lapsille en tätä suosittelisi. Teille kaikille muille: jos ette ole vielä lukeneet, niin kannattaa ehdottomasti lukea.

Sitten vain lahjalistaa kirjoittelemaan! Kuva: weheartit.com


maanantai 3. joulukuuta 2012

Treenimusiikkia

Heippa ja hauskaa joulukuuta! Talvi on vihdoinkin tullut ja ensimmäisen kerran on alkanut oikeasti tuntumaan siltä, että joulukin voisi olla tulossa. Minusta on näin kylminä talvi-iltoina ihana istuskella kotona höyryävän kuuman glögin kanssa ja kuunnella kaunista musiikkia. Olen pitkään etsinyt treenausmusiikkia ja vihdoin satuin törmäämään YouTubessa balettimusiikkiin, joka kuulosti heti alusta alkaen tosi tutulta. Selvisipä melko pian, että toinen opeistani on käyttänyt useammassakin jaksossa näitä samoja kappaleita sarjojen taustalla. Näiden tahtiin on ollutkin erittäin kiva treenata, etenkin kun sarjat täsmäävät täysin musiikkiin.

Tässäpä siis niille, jotka eivät ole aiemmin kuulleetkaan; Aly Tejas ja Ballet Music For Advanced Class I. Mukavia treenihetkiä kaikille! :)

PS.  Onko teillä muuten hyviä musiikkivinkkejä tankosarjojen piristykseksi?
* Picture from weheartit.com