maanantai 12. marraskuuta 2012

Tilannekatsaus

Syksy on pitänyt minut todella kiireisenä ja balettitunneilla on edetty melkoisella vauhdilla. Oma eteneminen ei olekaan sitten ollut yhtä nopeaa, tai siltä ainakin välillä tuntuu. Piruettien kanssa on edelleen aika himskatisti hommia, mutta viime tunnilla tuli onneksi jonkinlainen hetkellinen erävoitto, kun sain pitkästä aikaa edes ykköset pyörimään ympäri. Kyllä, ykköset. Mitä pirtsoihin tulee, ne ovat olleet todella pahasti kadoksissa. Olen menettänyt jo kokonaan niiden kanssa toivoni ja toissa tunnilla tehdessämme diagonaalissa pirtsoja huomasinkin, kuinka itsetuntoni romahti jo ihan totaalisesti pelkästään siinä vaiheessa, kun baletin opettajani sanoi, että nyt mennään nurkkaan. Voi ei, kuinkahan pahasti tänään mokaan! -Huomasin ajattelevani jo ennen kuin ope oli edes ilmoittanut meidän tekevän piruetteja. Puolustukseksi täytyy sanoa, että tällainen ajattelu on varmasti melko yleistä siinä vaiheessa, kun puhutaan huonon piruettipäivän sijaan huonosta piruettikuukaudesta. 

Uusi sääntö: Ei nutturaa -ei piruetteja.
Mutta viime tunnilla tosiaan piruetteja tehdessä toinen opettajistani käski ottamaan tossun kokonaan jalasta pois. Hieman kummastellen tein töitä käskettäessä ja puristin haisevaa tossua kourassani. Ope käski nyt tekemään piruetin, siten, että samalla pyrkisin vaihtamaan tossun kädestä toiseen sillä hetkellä, kun olen yleisöstä pois päin kääntyneenä. Kummastellen tein mitä käskettiin ja jestas, pyörähdin melko smoothisti ympäri! En kuulma kannattele käsiä kunnolla ja aika usein kädet jäävät jälkeen. Jonkin esineen siirtäminen kädestä toiseen auttaa kyseiseen ongelmaan, sillä silloin käsiä täytyy oikeasti kannatella ja tuoda lähemmäksi toisiaan. Suosittelenkin lämpimästi kokeilemaan, jos jollakin teistä on sama ongelma. 

Olen viime aikoina huomannut, että isot hypyt eivät lopulta olekaan se minun heikoin osa-alueeni. Itseasiassa minullahan on ihan kohtuullisen korkea pomppu, ainoastaan heikko venyvyyteni tekee hypyistä mitäänsanomattoman näköisiä. Pienet, nopeat hypyt ovat edelleenkin tuskaa ja etenkin "ihana" glissade-assemblé -hyppysarja tehtynä vuoronperään oikealle ja vasemmalle niin nopeassa tempossa, että opettajakin tokaisi, että glissade on feikattava, jos meinasi pysyä menossa mukana. Assemblé on muutenkin ehdoton inhokkihyppyni, jalkani eivät vain suostu tekemään sitä vasemmalle, joten voitte vain uskoa, että olin melkoisen huvittavan näköinen hyppiessäni kuin kuorma-auton lavalta tippunut perunasäkki puolelta toiselle. 

Onneksi sentään tankosarjat ovat menneet viime aikoina oikein hyvin ja etenkin fonduet ja developpéet ovat onnistuneet. Sen sijaan oma bravuurini, taivutukset, eivät ole olleet parhaimmillaan, joten niihin on keskityttävä jatkossa enemmän. Tästä näköjään tuli tällainen tilannekatsaus tämän hetken tilanteeseeni tanssi saralla. Olisikin kiva tietää, miltä teidän oma tilanne näyttää tällä hetkellä? Onko syksyn aikana tullut edistymistä? Entä takapakkeja?
Vauhdikasta tanssiviikkoa kaikille!
* All photos from weheartit.com

6 kommenttia:

 1. Se on ihan hyvä juttu, että tiedostaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa tanssija. Silti niihin heikkoihin kohtiin ei kannata keskittyä liikaa tai ainakaan jäädä rypemään niihin! Kaikilla on varmasti ne hyvät ja huonot puolensa tanssijoina. Parempia puolia kannattaa korostaa ja heikompia sitten vain treenataan kahta kovempaa. Mulla on tämä syksy ollut suhteellisen tasainen. Edistystä ja vielä enemmän rohkaistumista on tapahtunut, ihme kyllä, vaikka en ole paljon ehtinyt treenaaman. Tästä kiitos menee vain ja ainoastaan uudelle opelleni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olet ihan oikeassa. Helposti käy niin, että toistuvien epäonnistumisien jälkeen alkaa itse tuhota omat mahdollisuutensa onnistua juurikin tuon itsesäälissä rypemisen vuoksi. Ihanaa, että sinulla on hyvä opettaja, jonka kanssa uskaltaa yrittää! Itsekin oon huomannut tällaisena melko arkana tanssijana, että välillä eniten tarvitsee juurikin sitä, että joku "pakottaa" sinut ylittämään itsesi ja omat mörkösi.

   Poista
 2. Niin ja mielenkiintoinen tuo piruettiniksi! Pakko itsekin kokeilla, että miten se toimii ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantsii tosiaan kokeilla! Mun toisessa ryhmässä siitä on useampi saanut apua kurittomille piruettikäsille. ;)

   Poista
 3. Löysin vasta blogisi, ja se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ja piruettineuvosi on varsin kokeiltavan arvoinen! Kärsin itsekin piruettiheikkoudesta, en aina saa edes ykkösiä tehtyä, mutta ainakin olen kehittynyt siinä, että saan sen piruetin ympäri, välillä ykkösen melkein tuplaksi asti. Mutta se ei ole kaunis eikä hallittu, pakka tahtoo hajota.
  Hyvä teksti muuten!

  -Chandra
  Ballerinan päiväkirja

  VastaaPoista
 4. Moikka Chandra!
  Kivaa, että olet löytänyt tänne, olenkin käynyt useampaan kertaan lukemassa blogiasi, josta olen bongannut paljon hyviä vinkkejä kärkitossuihin liittyen. Kannattaa kokeilla tota niksiä, itse ainakin olen kokenut toimivaksi. Ja kerro sitten, toimiko sinullakin! :)

  VastaaPoista