perjantai 19. huhtikuuta 2013

Balettia, balettia!

Photo: Gene Schiavone/ Narodni Divadlo
Heippa vain!

Kovista yrityksistäni huolimatta en ole vieläkään löytänyt mistään avoimia balettitunteja, jonne voisi mennä kertakäynti-luonteisesti. Harmittaa vietävästi, sillä balettikuume on jo kova, kun ei ole kuukauteen päässyt tanssimaan ja lääkäriltäkin tuli tällä viikolla vihdoinkin terveen paperit. Onneksi balettikuumetta hieman lievittää se, että sain muutaman kaverini kanssa ostettua liput Tsekin kansallisbaletin esittämään Giselleen, jonka pääosan tanssii vierailevana tähtenä ensi kertaa Tsekeissä esiintyvä Svetlana Zakharova! Albertin roolissa tanssii myöskin vieraileva tähti Stuttgartin baletista, Friedemann Vogel.

Olen tosi iloinen, että saatiin liput, vaikkakin ne olivat n. 4 kertaa kalliimmat kuin normaalisti ja paikat on tosi takana. (Prahan hintatasolla tämä siis tarkoittaa edelleenkin alle 30 €) Kansallisteatteri luo myös upeat puitteet baletille, sillä kyseinen rakennus on kaikkine kullattuine seinineen ja punaisine samettimattoineen nähtävyys itsessään. Ja eihän Zakharovan tasoisen huippuballerinan näkemistä livenä voi vain missata!

Ja tosiaan, jos joku teistä päätyy Prahan suuntamille, niin suosittelen lämpimästi baletissa käymistä. Halvimmillaan liput ovat opiskelijoille 2 € ja muille 5 € ja kalleimmillaankin lippujen hinta on n. 40 €. Tanssijoiden taso on Suomea korkeampi ja puitteet ovat hienot. Baletteja pyörii jossain salissa lähes joka ilta, joten varmasti lippujakin on saatavilla vielä samalle päivälle. Tällä hetkellä ja toukokuussa on menossa Joutsenlampi, Prinsessa Ruusunen, Giselle, Krabat, Peter Pan, Don Quijote, Tuhkimo ja kesäkuussa Kultakutri.

Mukavaa kevättä sinne kaikille! :)

5 kommenttia:

 1. Oi, Friedemann Vogel on aivan ihana. Minulla oli onni päästä näkemään hänet vierailevana tähtenä Kansallisbaletin Manonissa des Grieux'n roolissa. Vogelissa on jotain miestanssijoille hyvin harvinaislaatuista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vogel oli kyllä upea! Hänellä oli todella ilmavat hypyt ja hänessä on kyllä karismaa. Henkilökohtaisesti minua häiritsee usein perinteisissä prinssin rooleissa tanssivien miestanssijoiden miehekkyyden puute. Tottakai liikkeiden pitää olla tanssillisia, mutta usein miekkailut yms. näyttävät minusta auttamattomasti siltä, että miekan sijaan hyvä haltija heiluttelee taikasauvaa. Vogel tanssi upeasti ja oli miehekäs jopa niissä kuuluisissa valkoisissa sukkahousuissa. :P

   Poista
 2. Heipsan!

  Rupesin sellasta kyselemään, että miten sä löysit ton balettikoulun jossa käyt nytten vaihtarikauden aikana?
  Mä oon ens vuonna menossa vaihtoon joko Unkariin tai Rnskaan, enkä todellakaan halua jättää tanssia siksi aikaa.
  Joten olisiko sulla vinkkejä, miten löytää balettikoulu ko. paikoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moikka,

   Hain ihan googlettamalla ja tuo koulu tupsahti esiin. Myöhemmin, kun jouduin sairastelun takia jättämään paikkani ja etsin irtotunteja tarjoavaa koulua, osasin jo hakea netistä tsekiksi.(google translator on oiva apuväline sivuja luettaessa) Muuten vain laitoin Ballet school ja prague hakukenttään ja sillä irtosi. Sen jälkeen laitoin viestiä koululle ja kyselin vapaita paikkoja, tasoa jne. Uskon,että Ranskasta löytyy varmasti helposti tanssikouluja ja baletin kieli on ranska, joten ei varmaankaan tule ongelmaa. Unkarista en osaa sanoa, Budapestista varmasti löytynee joku kansainvälisempi koulu, tosin varaudu siihen, että pienemmät paikat voivat kieltäytyä ottamasta oppilaita, jotka eivät puhu sanaakaan unkaria. Tämä oli Tsekeissä mun kohdalla kynnyskysymys pienemmissä (ja edullisemmissa) kouluissa. Omassa koulussani englannin kielellä osattiin rahastaa: koulussa kävi lähinnä vain paikalliset, tosissaan ammatista haaveilevat lapset/nuoret ja sitten Prahassa elävien diplomaattien lapset.

   Jos Erasmus-vaihtoon olet menossa, niin todennäköisesti saat oman Buddyn, joka on paikallinen koulusi opiskelija. Kannattaa varmasti kysyä myös häneltä, jos osaisi neuvoa tai tietäisi jonkun kaveripiiristään, joka tanssii. Meillä oli myös yliopistossa "faculty of sports", joka tarjosi erilaisia liikuntakursseja, jossa oli myös jotain tanssia tarjolla ilmaiseksi. Nämä tosin vaativat jatkuvaa läsnäoloa ja mun kotiyliopisto ei olisi ikinä hyväksynyt tanssikursseista saatuja opintopisteitä. Vaihtoehtoina taisi olla irlantilainen tanssi ja erilaiset kilpatanssit; vakiotanssit ja lattarit. Muistaakseni Pas de Chat:n Krisse mainitsi, että Belgiassa oli tarjolla advanced-tason balettia koulun puolesta, jonka tasoa hän kehui oikein hyväksi n. jatko 1-2 tasoiseksi ryhmäksi.

   Toivottavasti tästä oli edes jotakin apua ja tsemppiä tanssikoulun löytämiselle! Ihan varmasti joku koulu löytyy, kunhan vain jaksaa hakea. :)
   -Minttu-

   Poista
 3. Oi kiitos paljon kattavasta vastauksesta! :)

  -Chandra

  VastaaPoista