keskiviikko 11. tammikuuta 2012

2 vasenta jalkaa ja 10 lakattua varpaankynttä


Tässä harmahtavan sininen kasvonaamio naamallani kirjoitellessa fiilis on melko kaukana hehkeästä ja eteerisen kauniista balettitanssijasta. Sen siitä saa, kun on tehnyt useammankin uuden vuoden lupauksen, ja yksi niistä onkin kuin suoraan Garnierin mainoksesta: "Huolehdi itsestäsi."

Opiskelijana elämä on jatkuvaa tasapainottelua epäsäännöllisen ja tolkuttoman epäsäännöllisen välillä. Niinpä tilanne onkin pikkuhiljaa parin viime vuoden aikana luisunut siihen, että syön mitä sattuu, milloin sattuu, nukun jos ehdin, liikun jos bussi ei kulje ja venyttelen ehkä kerran viikossa sen balettitunnilla tehdyn vakaan päätöksen jälkeen saada se spagaati hitto vie.

Arvata saattaa, että tällainen elämä näkyy kaikessa tekemisessä ja syö valtavasti tehoja tanssimisesta. Hih, voin jo kuvitella, miten kaikki alkavat haukottelemaan, että hoh hoijaa, taas näitä " syö terveellisesti- nuku vähintään 8h yössä-venyttele säännöllisesti- ja liiku päivittäin" -tekstejä. Hetken ajatus kyllä houkutteli, mutta lukijoita säästääkseni ajattelin kertoa kasvonaamion innoittamana jalkojen hoidosta. (Tiedän, ettei kasvonaamiosta monille tule jalat ekana mieleen, mutta minkäs teet..)

Tässä viimeisten kuukausien aikana olen alkanut arvostamaan jalkojani paljon aikaisempaa enemmän, ja ymmärtänyt, että niiden hyvinvoinnin eteen on nähtävä jonkin verran vaivaa. Lisäksi minulla on jonkin verran ystäviä, jotka eivät tanssi, ja ovat kauhuissaan haaveistani tanssia kärkitossuilla juurikin siitä syystä, että heille on syötetty kauhukuvia ballerinojen epämuodostuneista jaloista ja verisistä varpaankynsistä. Senkin vuoksi olen päättänyt pitää jalat hyvässä kunnossa.  Tässäpä minun jalkojenhoitoniksit, kiinnostuneille suosittelen lukemaan lisää Gaynor Mindenin The Ballet Companion -kirjasta.

Minulla ei ole mikään kovin hyvä nilkan kaari, joten treenaan jumppanauhan avulla jalkateriä useamman kerran viikossa. Koska jännetuppitulehdukseni johtuvat pohjimmiltaan heikosta keskimmäisestä pakaralihaksesta, treenaan kyseistä lihasta fysioterapeutilta saamillani ohjeilla. Yksinkertaisia ja melko nopeita treenejä, mutta erittäin tehokkaita. Jumppanauhalla tehtäviä liikkeitä oli ainakin jossain aiemmassa postauksessani olleessa videossa. Suosittelen lämpimästi kaikille!

En tosiaan tanssi vielä kärkitossuilla, joten rakot ja hankaumat eivät ole olleet missään muussa kuin uusissa korkokengissä ongelma. Sen sijaan melko kuivaihoisena kärsin kantapäihin helposti muodostuvista haavaumista, sekä muuten vain lohkeilevista kynsistä. Niinpä ainakin minulla jalkojen pesun lisäksi säännöllinen rasvaus on ehdoton. Jos kantapäät on auki, niin siinä ei paljoa tanssita. Kynnet pidän mahdollisimman suorina ja lyhyinä, niin lohkeilu on vähäisempää. Oon myös huomannut, että kynnet kestää paremmin, kun ne lakkaa. Balettitunnin jälkeen suihkutan nykyään aina jalat kylmällä vedellä, jotta mahdollinen turvotus laskee nopeammin. Lisäksi joskus laitan hieman voltarenia jalkojen ulkosivuille, jos on ollut oikein rankka treeni. Parempi vähän varmistella kuin mennä hällä väliä -asenteella, joka yleensä kostautuu ennemmin tai myöhemmin. Mitään jalkakylpyjä en kylläkään harrasta, vaikka sellainen voisi tuntua ihanalta tunnin jälkeen. :)
Mites te? Miten huolehditte tanssijan tärkeimmistä työvälineistä?

Ja nyt alan valmistautua yöpuvulle menoon, että saan ne säännölliset kahdeksan tunnin yöunet! ;) Kauniita unia ja hauskaa tanssiviikkoa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti