keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas

Kuva: Kansallisooppera

Balettipätkiä youtubesta katsellessani ja alennusmyynneistä ostamieni jouluaiheisten askartelutarvikkeiden innoittamina sain vihdoinkin tilattua liput Pähkinänsärkijään! Olen aivan innoissani, en ole koskaan nähnyt Pähkinänsärkijää livenä, joten tätä on odotettu. Tosin melko lähellä kyllä oli, että tänäkin jouluna olisi jäänyt näkemättä, sillä vietän joulun kotipaikkakunnallani, ja lähes kaikki joulua ennen olevat näytökset ovat myytyjä. Yksittäisiä hajapaikkoja kylläkin löytyy vielä, mutta kannattaa pitää kiirettä, jos meinasi suhteellisen edulllisesti käydä kyseistä balettia katsomassa. Joulun jälkeiseen näytökseen paikkoja olisi kyllä ollut vielä, mutta minulle Pähkinänsärkijä on niin voimakkaasti joulubaletti, että sen katsominen joulun jälkeen tuntuisi vähän hassulle.

Tällä hetkellä ja pian tulossa on useampikin kiinnostava baletti. Terence Kohlerin Tuhkimo vaikuttaa arvioiden persusteella erittäin mielenkiintoiselta, ja  Don Quijote vaikuttaisi katsomisen arvoiselta. Pitänee ryhtyä katselemaan, josko kyseisistä teoksista olisi edullisia lippuja tarjolla. Onneksi opiskelijoita muistetaan opiskelija-alennuksin, joten paremmatkaan paikat eivät ole opiskelijoiden ulottumattomissa. Ehkäpä joku kaverikin innostuisi lähtemään mukaan, kunhan hieman houkuttelisi!

Balettia ihan paikanpäältä olen vain harvoin päässyt katsomaan. Unohtumattomimpia muistoja ovat kuitenkin Minna Tervamäen Kuoleva joutsen, sekä vuonna 2009 Savonlinnan balettijuhlilla nähty Kirill Simonovin versio Sergei Prokofjevin Romeosta ja Juliasta, esittäjinä Petroskoin musiikki- ja draamateatterin balettiryhmä. Tämä versio sijoittui puvustuksesta päätellen 20-luvulle, ja oli muutenkin alkuperäisversiotaan rohkeampi ja intensiivisempi. Olin aluksi hieman pettynyt modernista versioinnista, olisin halunnut nähdä Romeon ja Julian kaikessa pukuloistossaan, mutta uskon, että juuri niukka puvustus ja vähäinen lavastus korostivat tanssia, ja toivat ansaitusti kaiken huomion Romeon ja Julian epätoivoiselle rakkaustarinalle.

Romeo ja Julia: Egle Spokaite ja Martinas Remeikas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti