sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Kansallisbaletin kesäkiertue

Kuva: Kansallisbaletti
Kävin perjantai-iltana katsomassa Kansallisbaletin yhdessä Sampopankin kanssa järkkäämän ilmaisen näytöksen. En voi kyllä sanoa muuta kuin että oli aivan huippua! Sää suosi: aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja ihmisiä oli paikalla aivan älyttömästi. Saavuin paikalle aivan viime tipassa ja minulla kävi aivan älyttömän hyvä tuuri, sillä pääsin istumaan aivan etummaiseksi suoraan lavan eteen, joten näkymä lavalle oli esteetön. Ohjelma oli valittu huolella, jokaiselle löytyi varmasti jotakin, ja olen varma,että nekin, jotka tylsistyvät koko illan baletissa jaksoivat seurata ohjelman loppuun saakka. Sen verran vauhdikasta ja monipuolista katseltavaa se oli. Jos kiertue osuu omalle paikkakunnallenne, niin menkää ihmeessä katsomaan, jos vain pääsette! Vaikka kokoonpano tulee olemaan hieman pienempi kuin perjantaina nähty, niin uskon, että se on siitä huolimatta todella mukavaa katseltavaa.

Pidin todella paljon koko ohjelmasta, mutta erityisesti pidin Jorma Elon Double Evil -teoksesta esitetystä pätkästä, sekä Etudesin finaalista. The Sofa oli yhtä hauska kuin aina ennenkin ja Eun Jin Han tulkitseman mustan joutsenen 32 fouettea olivat häikäisevää tykitystä (osa oli muuten tuplia). Lisäksi oli ilahduttavaa nähdä yksi omista suosikkivarkoista, nimittäin pienet joutsenet nähtiin myös illan aikana. Pienet joutsenet oli toki hienosti esitetty, mutta kun itse olen katsellut Bolshoin ja Mariinski -teattereiden esittämiä versioita, niin rima oli aika korkealla, eikä ehkä siksi yltänyt illan suosikkeihini. Myös balettioppilaitoksen Kesäillan valssi oli hellyyttävää katseltavaa ja hymy olikin jokaisella pienellä ballerinalla korvissa, kun saivat toriyleisöltä varmastikin illan kovimmat suosionosoitukset.
Bajadeeri Kuva: Kansallisbaletti/Sakari Viika

Älyttömän hienoa, että balettia tuodaan koko kansan nähtäväksi: näin jokaisella on mahdollisuus päästä kokemaan tanssin taika. Myönnän, että baletilla on ehkä hieman elitistinen leima, joka toivottavasti hälvenee tällaisten tapahtumien myötä. Tanssi on tarkoitettu jokaiselle ikään, sukupuoleen tai yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Kiitokset kansallisbaletille ja Sampopankille tästä hienosta tapahtumasta, ja toivotaan, että näitä tulee jatkossa lisää!

Porukkaa Senaatitorilla. Kuva: Vartti/Lukijan kuva

4 kommenttia:

 1. Tämä olis siistiä nähdä! Ja kiva kirjoitus :). Luin tästä jonkin aikaa sitten ja ajattelin että olispa mahtava päästä paikalle. Kiertueen reitti, jos oikein muistan, taitaa olla vaan aika Etelä-Suomi painotteinen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Joo, niinhän se taitaa olla, että suurin osa esityksistä on etelässä, mutta kyllähän tuo kiertue Kuopioonkin eksyy Tanssii ja Soi -tapahtuman aikoihin. Toivottavasti tälle tapahtumalle saadaan jatkoa ensi vuonna, jolloin kiertue ehkä ulottuisi muuallekin päin Suomea. :)

   Poista
 2. Mustan joutsenen padiksessa tanssi Marian sijaan Eun Ji Ha, vaikka ohjelmaan oli toki Maria merkittykin. Juontajahan tästä mainitsi kyllä padiksen jälkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tossu,
   Kiitos korjauksesta, jäin itsekin kirjoittaessani miettimään, kumpi sen nyt lopulta tanssi, sillä kuulin kyllä juontajan kehuvan Eun Ji Ha:ta,mutta ohjelmassa tosiaan luki Baranova. Tarkistin nimen tosin vasta, kun katselin ottamiani kuvia ja hämmästelin, kun mustan joutsenen tanssija ei muistuttanut lainkaan Eunia. Tosin kuva hämää paljon -valaistus, puvut ja maskeeraus saavat ihmeitä aikaiseksi. :)

   Poista